Czego nauczy Cię kurs gotowania?

Własnoręczne przygotowanie posiłków w domu ma dużo zalet. Główną z nich jest z całą pewnością zmniejszenie kosztów – stołowanie się u siebie jest zwykle znacznie tańsze niż codzienne korzystanie z…

Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej bądź w formie surówki do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni spożywamy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, ponieważ…

Kilka słów o zamiennikach kapsułek do Dolce Gusto

Ekspresy do kawy z systemem Nescafe Dolce Gusto na dobre wtopiły się w pejzaż polskich kuchni. Urzekła nas nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają…

Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa tylko świąteczna, którą jemy zwykle podczas Wigilii lub dużych rodzinnych imprez. W domach, w których obyczaj spożywania posiłków z dwóch dań nadal…

Warsztaty kulinarne dla dzieci – zabawa i nauka w jednym

Dzieci lubią uczestniczyć w kuchni – wybierać i podawać składniki bądź ozdabiać ciasta. Chcesz podsycić fascynację swojego malucha? Sprawdź warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, jak wyglądają takie…

Zupy na zakwasie z mąki – dania na święta i na dzień powszedni

W ostatnich latach rzadko już jemy obiady z dwóch dań. Z powodu stałego braku czasu, a przez to potrzebę ekspresowego najedzenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, ograniczając się…

Dalgona coffee – kawa i deser w jednym

Dalgona coffee to obecnie jeden z najbardziej rozpoznawalnych napojów w mediach społecznościowych. Ponieważ łączy w sobie zalety kawy i deseru kawowego, jest świetnym rozwiązaniem na spotkanie z przyjaciółmi lub wieczorny…

Kurs kulinarny – warsztaty nie tylko dla amatorów

Wzięcie udziału w warsztacie kulinarnym to prosta droga do pozyskania przydatnych umiejętności – nauczenie się podstaw gotowania, poznanie odpowiednich technik produkcyjnych i tajników przeróżnych przepisów. Do kogo kierowana jest usługa?…

Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Od stuleci w rodzimej kuchni korzysta się z kiszonek. Ostatnio jednak często wymienia się także ogromne właściwości prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To w zasadzie…

Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie powróciły na nasze stoły. Do kapusty i buraków dołączają również inne, do tej pory mniej znane owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach…