Dowiedz się, gdzie zamówić barszcz biały.
W ostatnich latach rzadko już jemy obiady z dwóch dań. Z powodu stałego braku czasu, a przez to potrzebę ekspresowego najedzenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków uprzednio podawanych na ogół jako to drugie danie. Lecz na wskroś polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze pozostaną z nami. Nawet jeśli samodzielnie przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie są one stałym punktem w menu barów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są tradycyjnie stawiane na stołach w czasie obiadów wielkanocnych i bożonarodzeniowych.
Barszcz biały a żurek – najważniejsze różnice
Kiedy zapyta się obywatela polski o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to natychmiast przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób wręcz nie widzi najważniejszej różnicy pomiędzy tymi daniami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem najczęściej barszcz biały gotuje się na zakwasie z mąki pszennej, żurek z kolei – z zakwasu na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co dzieli te zupy, niemniej trzeba zdecydowanie zaznaczyć, że nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla wprawę kucharza i jego osobiste preferencje. Co jednak da się wskazać to fakt, że do barszczu białego na ogół wkłada się więcej jarzyn i grzybów. Zabiela się go również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kiszonych bądź z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem temat jest nieco bardziej złożony, gdyż w ramach tej grupy zup wydziela się 3 typy:
– kwaśny, gęsty żur przygotowywany przeważnie z dużą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– niezbyt zawiesisty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z jajkiem i chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kostki kartofli gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.
Zakwas na żur i barszcz biały? Przygotować osobiście czy kupić?
Przyrządzanie zakwasu na wyszczególnione wcześniej zupy jest nieskomplikowane, choć nie zawsze pierwsze podejście kończy się sukcesem. W internecie opublikowano wiele przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Używając jednakże domowy zakwas należy zamierzać przyrządzanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeśli apetyt np. na barszcz biały przyjdzie do was niespodzianie, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przygotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez problemu kupimy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym przyrządzimy przepyszny barszcz biały i tradycyjny żurek śląski lub staropolski.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]