Jeśli potrzebujesz barszczu czerwonego z zakwasu, odwiedź ten adres.
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa tylko świąteczna, którą jemy zwykle podczas Wigilii lub dużych rodzinnych imprez. W domach, w których obyczaj spożywania posiłków z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do innych potraw.
Barszcz czerwony to zupa wszechstronna
Wydaje się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do przyrządzenia zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest dość pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego nieco słodkawy, a jednocześnie kwaskowaty aromat sprawia, iż znakomicie stapia się on z innymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy wolą w nim kiełbasę, ziemniaki oraz jajo na twardo, pozostali zalewają nim uszka z mięsem, kapustą czy też grzybami. Barszcz czerwony to doskonała potrawa obiadowa, lecz także pyszna przekąska bądź kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy idealnie pasuje do chrupkiego pasztecika z grzybami czy bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem.
Należy podkreślić, iż barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, jeśli nie jest zabielony śmietaną. Danie to uważane jest za zdrowe, bowiem zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, mangan, a także sporo żelaza, dlatego zaleca się je anemikom. Jednak z uwagi na fakt, że bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem zazwyczaj spożywa się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.
Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – kup albo zrób samodzielnie
Nie ma jednego przepisu na barszcz z buraków – każdy kucharz stosuje swoje ulubione dodatki i odmiennie przyprawia tę potrawę. Niektórzy kochają pikantny barszcz, należycie pieprzny, pozostali dodają do niego troszkę cukru, żeby wydobyć naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli przyrządza się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma silniejszy, kwaśny smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a na dodatek ma więcej istotnych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przyrządzać samodzielnie, jednak proces fermentacji – w zależności od panujących w domu warunków – trwa minimum 7 dni. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd dopadnie cię ochota na tę zupę, w żadnym razie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie lub online.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]