Zobacz, gdzie kupić kapustę kiszoną.
Charakterystyczny smak białej kwaszonej kapusty jest integralną cząstką polskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych potraw i każdy Polak bardzo często kładzie ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kwaszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność.
Czy warto spożywać kapustę kiszoną?
Kapusta kwaszona, lub kiszona, bowiem tych określeń używa się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych odkrytych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na długie składowanie strawy. Cienko poszatkowane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi czas w efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Kiedyś spożywanie kapusty kwaszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin i minerałów, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A wypada zaakcentować, iż kiszona kapusta ma wiele substancji potrzebnych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W kwaszonce tej znajdują się także inne kluczowe dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B2, B5, B12). Dodatkowo, kapusta kwaszona to źródło m.in. potasu, żelaza czy kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, stąd rekomenduje się jego konsumpcję osobom pragnącym odchudzić się.
Bigos, kwaśnica, kapuśniak – nie zaistniałyby bez kiszonej kapusty
Kiszona kapusta na naszych talerzach spotykamy zarówno jako dodatek do dań, jak i jako najważniejszy ich składnik. Niegotowaną przeważnie spożywa się ją w formie surówki z marchewką lub cebulą, która pasuje do potraw z ryb czy kartofli, a rzadziej na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To także składnik, który bardzo dobrze harmonizuje z pieczarkami i mięsem, więc używa się jej w nadzieniu do łazanek, krokiecików czy pierogów. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie powstałyby ukochane polskie dania jak kapuśniak, bigos bądź góralska kwaśnica.
Generalnie każdy kucharz posiada swój sposób na kiszoną kapustę, lecz w dzisiejszych czasach raczej rzadko przygotowuje się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby składowania żywności na zimę. Kapustę kiszoną w małych i większych woreczkach bez problemu kupić można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swoim asortymencie również kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]