Szukasz soku z kiszonej kapusty? Wejdź na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie powróciły na nasze stoły. Do kapusty i buraków dołączają również inne, do tej pory mniej znane owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie można pominąć również napojów takich jak maślanka, kwas chlebowy czy różnego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są warte uwagi – pomagają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu organizmowi składniki potrzebne dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie witaminy w nich znajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie sporo substancji oddziałujących zbawiennie na nasze zdrowie. Głównym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź inny kwaszonek to również wspaniałe źródło witamin. Godna uwagi jest w szczególności wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na zawartość witaminy P i K, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego trzeba go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego pożytecznie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Na dodatek nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają radzić sobie ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Pobudzają one też apetyt i działają osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]