Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

Sól himalajską różową zamówisz na https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Sól to składnik potrzebny do prawidłowego działania organizmu człowieka. Jakie zalety posiada sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu należy ich używać w gastronomii?

Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie podkreśla smak jedzenia. Jakkolwiek nieumiarkowane wykorzystanie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (nie więcej niż 6 g na dobę) są konieczne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek regulujący podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż mających 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo cennych pierwiastków oraz minerałów, m.in. cynk, wapń czy selen, a zarazem jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie podkreśla smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło magnezu, wapnia i żelaza

Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do tradycyjnych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem magnezu, wapnia czy cynku, a więc składników koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , skutkiem tego nie traci swoich właściwości i jest bez problemu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]