Słodycze i dodatki, które pasują do kawy

nugaty

Wiele osób przyzwyczaiło się do picia kawy w biegu po drodze do pracy bądź do śniadania. Nic w tym dziwnego, bowiem kawa dzięki znajdującej się w niej kofeinie rozbudza i pomaga z energią zmierzyć się z zaplanowanymi zadaniami. Często lekceważymy to, iż kawa łączona z różnorodnymi dodatkami może zamienić się w aromatyczny rarytas, przy którym można się rozluźnić po wyczerpującym dniu w pracy. Jakie w takim razie ciastka i słodkości najlepiej współbrzmią z kawą?

Nugaty, czekolada i inne słodycze – co harmonizuje z kawą?

Z kawą, zwłaszcza jeśli uwielbiamy pić ją bez cukru i bez dodatku mleka, rewelacyjnie współgrają wszelkie słodkości, które łagodzą jej intensywny smak. To przykładowo:
ciastka o smaku cynamonu – polecamy szarlotki i bułki drożdżowe posypane cynamonowym cukrem. Ta przyprawa świetnie potęguje aromat kawy (można ją dodać także wprost do napoju, przykładowo posypać nią delikatną piankę naszego latte);
czekolada – kilka kostek gorzkiej czekolady i kawa to połączenie, które urzeknie nawet tych bardzo wymagających. Rzecz jasna powinno się wybierać czekoladę jak najwyższej jakości z wysoką zawartością kakao (co najmniej 70%) oraz z niewielką zawartością cukru i tłuszczu. Najlepsze czekolady rozpoznaje się po specyficznym chrupnięciu podczas jej łamania;
nugaty – wyśmienity deser sporządzany z ubitych białek i miodu, które łączy się orzechami (rozdrobnionymi bądź w całości), niekiedy z domieszką kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny przysmak, który na Starym Kontynencie spożywa się w okresie Bożego Narodzenia we Włoszech, we Francji oraz w Hiszpanii. Tam również produkuje się najlepsze nugaty;
słodycze z miodem, toffi oraz karmelem – holenderskie stroopwafle, sezamki lub krówki – te słodycze świetnie pasują do popołudniowej kawy i dobrej lektury
kruche ciastka – np. ciastka owsiane, biszkopty oraz herbatniki, czyli wszystkie słodkości, które można zanurzyć w ciemnym napoju;
orzechy, migdały oraz ciastka z ich dodatkiem – czy wybierzemy do kawy słodkie makaroniki wypiekane z mąki migdałowej, mieszankę orzechów bądź po prostu ciasta z ich dodatkiem, na pewno będziemy zadowoleni z tego smaku. Należy jednakże pamiętać, iż orzechy zawierają sporo tłuszczy, co prawda tych zdrowych, lecz i tak lepiej spożywać je z rozwagą.

Kontakt z firmą:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]