Dowiedz się więcej o soku z kiszonej kapusty.
Od stuleci w rodzimej kuchni korzysta się z kiszonek. Ostatnio jednak często wymienia się także ogromne właściwości prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością.
Sok z kiszonej kapusty – składniki odżywcze i właściwości
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił prawdopodobnie każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu kapusty często dawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest niesłychanie zdrowy, jednakże nie każdemu smakuje. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to autentyczna bomba witaminowa! Zawiera on duże ilości witaminy K, A, C oraz E, jak również liczne minerały, jak np. cynk, fosfor oraz żelazo. Wielu ludzi miewa problem z przystosowaniem się do cierpkiego smaku tego soku, niemniej jednak rekomenduje się pić go systematycznie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a to sprawia, że może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się również osobom cierpiącym na anemię. Oczywiście nawet tak zdrowego napoju nie wolno nadużywać – wystarczy pić maksymalnie 250 ml soku dziennie.
Gdzie zamówić sok z kiszonych buraków oraz innych warzyw?
Innym popularnym sokiem, którego używamy od zawsze do gotowania, a który pijemy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajdziemy masę witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: obniża ciśnienie, podnosi koncentrację, a jednocześnie pozytywnie wpływa na przemianę materii. Mimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać diabetycy. Nie zaleca się jednakże jego spożycia paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z chorobami nerek bądź reumatyzmem.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, by przyrządzać soki z kiszonek samodzielnie, możesz kupić je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie przez internet na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, że soki tego rodzaju powinno się składować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]