Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?

Chcesz zamówić ogórki kwaszone? Sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej bądź w formie surówki do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni spożywamy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, ponieważ kiszonki są równie smaczne, co zdrowe.

Ogórki kiszone – z koprem, ząbkami czosnku lub z innymi dodatkami

Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest niezmiernie łatwe. Używa się do tego drewnianych beczułek bądź pojemnych kamiennych garnków, w których ogórki razem z przyprawami zalewa się wodą z solą i zostawia się pojemnik na przynajmniej 2 tygodnie w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą zjeść ogórki już po kilku dniach – ogórki tego typu to tak zwane ogórki „małosolne”. W bazowym przepisie do solanki wraz z ogórkami wkłada się koper i ząbki czosnku, jakkolwiek smak ogórków kiszonych można urozmaicić także różnymi dodatkami, przykładowo kawałkami marchwi, ziarnami czarnego pieprzu bądź liśćmi laurowymi. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani dużo miejsca w kuchni, aby samodzielnie zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje też spiżarką bądź piwnicą, w której może magazynować przetwory w większych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż jest się zmuszonym odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy nabyć je w sklepie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, tj. w pojemnikach czy też w workach foliowych, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.

Jakie witaminy i minerały spożywamy wraz z ogórkami kwaszonymi?

Od stuleci powszechne jest przekonanie, że sfermentowane warzywa korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy. I to prawda, gdyż razem z kwaszonkami wchłaniamy pożyteczne bakterie, które redukują pH przewodów pokarmowych oraz korzystnie oddziałują na ich florę, wspierając w konsekwencji procesy trawienne. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kiszone nie mają wiele kalorii (to ledwie 12 kcal na 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę D, K1 i C oraz sporo składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego działania organizmu, to przykładowo żelazo, magnez, wapń, miedź i sód. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? O ile lubimy kwaśne smaki, polecamy nie wylewać jej po zjedzeniu kiszonek, tylko ją wypić albo użyć do zupy ogórkowej, bo w trakcie kiszenia składniki odżywcze przenikają po trosze do soku. Warto jednakże zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]